Wat is een ‘klein prijsje’?

Overal, in ieder branche kom je het tegen: potentiële klanten die heel graag gebruik maken van jouw diensten, maar dan wel voor een ‘klein prijsje’. Je komt ze ook tegen binnen je kennissenkring: ‘Mag ik bij jou? Maar dan voor een ‘klein prijsje’? ‘Ze zitten overal, sterker nog: wij zijn zelf ook zo! Als ik iets wil, dan wil ik daar niet te veel voor betalen, liever een ‘klein prijsje’. Maar wat IS een klein prijsje en wanneer is iets te veel?

1550

Zelf kan ik alleen spreken over de branche waarin ik zelf werkzaam ben. Ik neem de mensen die een taart willen hebben voor het welbekende ‘kleine prijsje’ niets kwalijk. Ik wil namelijk ook graag dat alles waar ik geen verstand van heb, maar wel wil hebben of gebruik van wil maken, zo’n hoog mogelijke kwaliteit heeft tegen een zo laag mogelijke prijs.
Helaas kan dat in een hoop gevallen niet. Een taartdecoratie tool van de Xenos heeft nu eenmaal niet de kwaliteit van een speciaalzaak, maar als je ze niet vaak gebruikt dan zullen ze het vast lang volhouden. Wanneer ik slippers koop bij de Zeeman is de prijs/kwaliteitsverhouding prima en kan ik er echt van genieten. Maar ik zal er misschien niet 5 jaar mee rondlopen wanneer ik ze dagelijks gebruik en dat heb ik wél met slippers van een (duurder) merk.

Wat taart betreft kun je tegen een prima betaalbare prijs bij onder andere een welbekend warenhuis terecht. Persoonlijk vind ik dit gebak echt lekker. Waar de potentiële klant zich in vergist is hoe ik een taart maak en hoe dit warenhuis een taart maakt.
Zo heeft dit warenhuis een proefbakkerij, een afdeling inkoop, een afdeling kwaliteitscontrole, een bedrijfsbureau die de verkoop in de gaten houdt en eventueel kan stimuleren om maar wat te noemen. Allerlei onderdelen waar ik met mijn eenmanszaak alleen verantwoordelijk voor ben en, wat stuk voor stuk per taart op maat, tijd kost. Om een voorbeeld te geven. In hun centrale bakkerij kunnen zij, door middels van techniek, per uur wel 1500 appeltaarten maken.  Wat ik in 1 uur doe? Ik mix mijn ingrediënten. Ik bak mijn taartkapsel (soms kan ik er zelfs 2 of 3 tegelijk bakken!!) en in de tussentijd maak ik mijn vullingen. Wanneer mijn kapsel moet afkoelen kan ik me voorbereiden door nog eens naar mijn ontwerp te kijken en mijn decoratiematerialen klaar te leggen. Maar vaak heb je dan aan 1 uur al niet genoeg.
Bij de decentrale bakkerijen van dit warenhuis verwerken ze de halffabricaten (bodems) die in de centrale bakkerij worden gebakken en gaan ze aan de slag om er een mooie taart van te maken. Ze maken gebruik van apparatuur waardoor bijvoorbeeld het opspuiten van een slagroom taart in een minuut is gebeurd. Nu maak ik nooit slagroomtaarten voor de verkoop, maar doordat ik alles echt met de hand moet doen zal ik zeker meer tijd kwijt zijn dan die ene minuut.

Bij het warenhuis kun je inmiddels al een heleboel wensen terugvinden. Zo kan je je foto op de taart laten plaatsen en kiezen voor marsepein of slagroom. Maar de keuzes zijn beperkter dan wanneer je bij mij een taart laat maken. Zo is de vulling niet altijd een keuzemogelijkheid. Natuurlijk kan ik er een foto op plaatsen, dit kost me het minste werk, maar nog leuker is het om te weten wat je er in wilt, welke kleuren aanspreken, welk thema je wilt, welke stijl het beste bij je past en hoe we een idee kunnen vertalen naar een taart die ik voor bijvoorbeeld een klein meisje kan maken. Ik leg daar mijn hart en ziel in en ben daar úren mee bezig. Ik ben het bedrijfsbureau door te overleggen wat de wensen zijn en een offerte te maken, ik ben de afdeling inkoop door grondstoffen in te kopen. Ik ben de afdeling kwaliteitscontrole (want alles moet een hoge kwaliteit hebben) en soms ben ik ook de proefbakkerij. Want wat je zelf nog niet precies kent, moet geproefd worden. Ik ben ook de ‘creative head designer’ want veelal ontwerp ik de taart. En tijdens bruiloften ben ik ook de afdeling logistiek. Want de taart moet bezorgd worden en dus ingepland in de agenda. Dit zijn veelal werkzaamheden die ik moet doen voordat ik de oven ga voorverwarmen.
Het creatieve gedeelte van bakken naar taart neemt vele uren in beslag en ook al is de kwaliteit van de taarten die je in het warenhuis betaald prima, ze zijn niet altijd uniek. Helemaal niets mis mee, niet alles moet uniek. Maar wil je wel uniek, dan zal je er ook voor moeten betalen. Wil je een specialist, dan staat daar vaak een bedrag tegenover en wanneer je dat er niet voor over hebt omdat je wél die unieke taart wilt, maar voor een ‘klein prijsje’…waar moet ik dan op bezuinigen? Is een klein taartje dan voldoende? Moet ik een laag vulling minder doen? Is het erg dat uw poppetje op de taart geen oren of vingers heeft? Wat is de verwachting die men heeft bij een ‘klein prijsje?

Laten we eerlijk zijn. Wanneer je de taarten gaat vergelijken zie je daar, zonder al het bovenstaande te weten, toch wel het verschil in? Wie staat er nog op voor een bruto uurloon van €4,00?

Judy