Kersenvlaai

Een heerlijk recept voor een prachtige rastervlaai

16951

Ik beloofde snel terug te komen, dus daar ben ik weer. Deze keer ook weer met een recept voor een heerlijke vlaai. Een kersenvlaai met een laagje pudding en een mooi raster. Dit is écht een recept dat je moet proberen. Eigenlijk heb ik verschillende recepten gecombineerd, zo is het dezelfde bodem als bij de kruimelpuddingvlaai en ook de banketbakkersroom heb ik al vaker gemaakt. Dus hmmm… eigenlijk ga ik niets nieuws vertellen. Maar o o o  wat was deze vlaai lekker, zelfs lekkerder als van de warme bakker volgens mijn familie en daar was ik het eigenlijk ook wel mee eens.

Kersen, Kirsch en een raster.

Kersen en Kirsch horen bij elkaar vind ik, dus ik heb stiekem in deze vlaai ook weer wat Kirsch toegevoegd. Niet teveel, een beetje! En het raster vind ik persoonlijk ook bij een kersenvlaai horen. Het móet niet, maar voor mij is het niet compleet zonder zo’n mooi raster er op. En mijn dochter roept steevast “rastervlaai” als ik vraag wat ik moet maken. Ik bedoel maar.

Voor het raster gebruik ik een kunststof vlaaistans, maar je hebt ook van die handige vlaairuitenrollers om een mooi raster te maken.

Ingrediënten.

Vlaaideeg
Het deeg wordt gebruikt voor zowel de bodem als het raster.

  • 200gr bloem
  • 2el suiker
  • 2el zonnebloemolie
  • 15gr zachte roomboter
  • 100ml lauwwarme melk
  • 1 zakje instant gist (7gr)
  • 2gr zout (paar snufjes)
  • 1 eidooier (bewaar het eiwit nog even, dit heb je straks nog nodig)

Kijk voor de bereiding van het vlaaideeg in mijn blog over de kruimelpuddingvlaai.

Banketbakkersroom
Ook dit is hetzelfde recept als ik al eerder gebruikte, alleen in andere hoeveelheden.

  • 250ml melk
  • 1el vanille-extract
  • 2 eidooiers
  • 50gr suiker
  • 1el bloem
  • Extra: 1el Kirsch

De bereiding is hetzelfde als bij de kruimelpuddingvlaai, dus kijk daar even hoe het ook weer moet. Uiteraard kun je ook je eigen recept voor de banketbakkersroom gebruiken. NB: de Kirsch voeg je toe als de room net van het vuur is, even erdoor roeren en dan stort je de pudding uit op een platte schaal zoals beschreven.

Verder nodig
Als je de volgende dingen ook vast klaarzet, dan kunnen we daarna de vlaai in elkaar bouwen.

  • 2 blikjes HAK Vlaaifruit kersen (ander merk mag natuurlijk ook)
  • eiwit (dit heb je -als het goed is- bewaard toen je het deeg maakte)
  • kristalsuiker
  • 250ml slagroom, opgeklopt met suiker en klop-fix

De vlaai maken.

Als alles klaarstaat, kun je de kersenvlaai met een laagje pudding en het mooie raster gaan maken.

  • verwarm de oven voor op 160graden.
  • vet een vlaaivorm 26cm in en bestuif lichtjes met wat bloem (klop het overtollige bloem weer er uit).
  • duw de lucht uit het deeg en rol deze uit op een met bloem bestoven werkblad.
  • bekleed de vorm en snijd het overhangende deeg er af.
  • vorm van het restant een bal en leg even opzij.
  • prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel de banketbakkersroom er over.
  • doe de inhoud van de blikjes vlaaifruit in een kom en roer het even door met een vork.
  • verdeel het vlaaifruit met een lepel voorzichtig over de banketbakkersroom, zodat het niet vermengd met de room (evt. zet je de vlaai met de room eerst even in de koelkast, zodat de room een beetje stijver wordt).
  • rol nu het restant deeg uit en stans het uit met de vlaaistans of gebruik een vlaairuitroller. Leg de ruitjes op de vlaai, druk langs de randen een beetje aan.
  • klop het eiwit los en bestrijk het raster ermee met een kwastje. Bestrooi daarna met de kristalsuiker. Probeer met het eiwit en de suiker niet teveel naast het raster te knoeien.
  • Bak de vlaai ca. 30 minuten op 160 graden.
  • Laat de vlaai een kwartiertje in de vorm afkoelen voordat je hem lost.
  • Laat hem verder afkoelen op een rooster.
  • Als de vlaai helemaal afgekoeld is, kun je langs de rand mooie slagroomtoefjes spuiten….of je werkt de vlaai af met poedersuiker langs de rand, net wat je wilt.

Dit is zo lekker! Veel plezier met het bereiden en smakelijk eten.

Tot de volgende keer,

Bianca
Bianca’s Bakery