In mijn vorige blog beloofde ik een recept. Ik ben een Limburger in hart en nieren, al stroomt er ook Italiaans en Brabants bloed in mijn aderen. Geboren en getogen in het mooie Limburgse land, voel ik me dus écht Limburgs. Ik ben er trots op! En waar eet je de lekkerste vlaaien? Juist….in Limburg. Althans dat vind ik, ieder zijn smaak natuurlijk.
Mijn man is dol op kruimelpuddingvlaai. Ook op Schwarzwälder Kirsch Torte dat hij steevast voor zijn verjaardag vraagt….en ook krijgt. Maar kruimelpuddingvlaai is net zo favoriet. Een vlaai met een dikke laag pudding en daaroverheen kruimels. Eenvoudig, maar o zo lekker! Een tijdje terug waren we op de verjaardag van een nichtje en mijn schoonzus serveerde een kruimelpuddingvlaai. Van de bakker, niks mis mee, heel erg lekker, want Limburgse bakkers kunnen er wat van. Maar het inspireerde mij om deze vlaai ook zelf te maken. Zeker omdat mijn man bleef vragen naar dit lekkere gebak. Het resultaat was heerlijk, dus ik wil graag mijn recept met jullie delen. Het lijkt een flink recept, maar het is niet moeilijk, probeer het maar:
Recept voor Kruimelpuddingvlaai
Vlaaideeg
200gr bloem
2el suiker
2el zonnebloemolie
15gr roomboter (zacht)
100ml melk (lauwwarm)
1zakje instant gist (=7gr)
2gr zout (=paar snufjes)
1 eidooier
- Los de gist op in de melk.
- Meng het zout met de bloem en maak een kuiltje in het midden.
- Doe olie, boter, suiker, eidooier in het kuiltje en voeg ook de melk met gist toe.
- Roer steeds wat bloem door het midden tot alles goed vermengd is.
- Kneed tot een soepel deeg.
- Vorm een bal en laat afgedekt onder een plastic folie op kamertemperatuur rijzen. Minimaal een half uur!
Banketbakkersroom
750ml melk
2,5 el vanille extract
6 eidooiers
150gr suiker
3el bloem
- breng de melk met vanille aan de kook, laat koken tot de melk omhoog komt. Draai het vuur laag en blijf roeren tot de melk weer gezakt is.
- Klop ondertussen de suiker met de eidooiers luchtig (ca.5min.), voeg de bloem toe en mix nog even goed.
- Giet de melk over het ei-suikermengsel en mix op de laagste stand tot het goed gemengd is. Giet terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Ca. 5 minuten. Blijf roeren. De room is goed bij puddingdikte.
- Giet op een platte schaal, dek af met plastic folie en laat afkoelen. De folie is nodig, want je wilt geen vel op je banketbakkersroom.
Kruimeldeeg
110gr suiker
100gr koude roomboter
150gr bloem
snufje zout
- Meng de ingrediënten.
- Kneed/wrijf met je vingers totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Zorg dat alles goed vermengd is.
De vlaai maken
- Verwarm je oven voor op 160gr.
- Vet een vlaaivorm in, 26cm doorsnede (handig is een vlaaibodem met losse bodem, om eenvoudiger te kunnen lossen).
- Duw de lucht uit het deeg, rol uit en bekleed je bakvorm. Snijd de overstekende randen af.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Vul de bodem met de banketbakkersroom.
- Bedek het met de kruimels.
- Bak in de oven op 160gr ongeveer 30 minuten.
- Laat de vlaai afkoelen in de vorm. Na een kwartier ongeveer kun je hem lossen door een groot bord op de vlaai te leggen en om te draaien. Verwijder de vorm.
- Leg een taartkarton op de bodem en draai het geheel weer terug. Laat nu volledig afkoelen.
NB: in het begin lijkt de vlaai nog wat wobbelig, maar naarmate hij verder afkoelt, stijft de banketbakkersroom verder op en komt dat helemaal goed.
- Zet in de koelkast om verder af te koelen/op te stijven.
- Bestrooi voor het aansnijden nog royaal met poedersuiker.
Smakelijk eten!
Bianca