Oktoberfest taart

Het was de laatste dag van het vorig schooljaar. Ik stuurde een mailtje naar een moeder wier dochter bij mijn jongste in de klas zit, met de vraag of zij al wist wat het thema van het volgend schoolfeest zou zijn.

1933

Ik ben zo’n bak-grage ouder. Ik kreeg het thema te horen, maar moest wel beloven om het geheim te houden, want het thema zou pas na de zomervakantie bekend worden gemaakt. Dat vond ik geen probleem, kon ik lekker rustig nadenken over een ontwerp passend bij het thema.

De kinderen hadden zin in de vakantie en terecht. Ze hadden beiden hard gewerkt. De oudste zou na de grote vakantie naar het voortgezet onderwijs gaan en de jongste naar groep 8. Dat betekende dat we het laatste jaar verbonden waren aan Basisschool An d’r Put. Dat betekende echter óók dat ik dan voor het laatst een taart zou maken. Die wetenschap ervaarde ik met gemengde gevoelens. Ik was graag bak ouder, maar het is ook oké dat het niet meer hoeft.

Inmiddels is het nieuwe schooljaar alweer een kleine maand bezig. En op 2 oktober heeft het feest plaatsgevonden, dus nu kan ik wel vertellen hoe het allemaal gegaan is. Het thema was “Oktoberfest”. Mijn eerste reactie was “OMG”, want hoe kom je tot een goed ontwerp dat basisschool-proof is???? Oktoberfest is Duits voor oktoberfeest en is een jaarlijks terugkerend volksfeest. Het feest begint zodra het eerste vat bier O’zapft ist….dat is Beiers voor er is aangetapt. Veel mensen dragen traditionele klederdracht, zoals de bekende lederhose en dirne. Niet echt iets voor op een basisschool-taart vond ik. Brainstormend kwam ik verder tot bierpul, pretzels, weiss-wursten, edelweiss en blauw/witte ruitjes waarvan ik de bierpul ook eigenlijk niet vond passen. Want laten we eerlijk zijn… geef je daarmee niet een verkeerd signaal af? Ik struinde het internet af, van Google tot Pinterest voor ideetjes die in mijn ogen wel konden. Bier is toch een wezenlijk onderdeel van een Oktoberfest, dus ik besloot dat een bierpul niet kon ontbreken.

Mijn ontwerp lag klaar: het zou een ondertaart worden die maar gedeeltelijk bekleed werd met fondant, en wel met een tafelkleedje in de typische blauw/witte ruit. Daarboven op zou dan een double barrel van 15cm komen in de vorm van een bierpul. Met een mooie handgreep er aan en een deksel. Een label aan de voorkant waar ik de naam van de school op zou zetten en wat edelweiss bloemetjes her en der. Als finishing touch een paar pretzels. Mijn schoonmoeder kocht toevallig voor ons een zakje met grote zoute krakelingetjes in Duitsland, het perfecte formaat voor op de taart. Dus ik hield een handjevol krakelingetjes apart. Zoals altijd maakte ik de decoraties van te voren klaar, zodat het goed kon uitharden én zodat ik op het taartmoment zelf alleen nog maar hoefde op te maken.

Met de JEM Floral Applique/Jacobean Style set maakte ik de deksel, het label en het handvat. Beiden werden met zilver dust (RainbowDust Metallic light Silver) bewerkt. Het gaf precies de juiste kleur dat ik voor ogen had. Bij gebrek aan een edelweiss-uitsteker, maakte ik de edelweiss bloemetjes met PME Daisy Marguerite Plunger Cutter, waarbij ik dan een paar bloemblaadjes weghaalde, omdat een edelweissbloemetje minder blaadjes heeft. Met modelleer gereedschap maakte ik de blaadjes vervolgens wat langer. Ik draaide bolletjes van wat geel fondant die ik in de kern van het bloemetje plakte. Ik was tevreden, mijn gepruts leek zowaar op edelweiss. De onderborden (drums van resp. 30 en 20cm) kregen een houtmotief dat ik voor elkaar kreeg met de boomnerf impressionmat van FMM en met de JEM Strip Cutter No. 4 ontstonden de “planken”. Met Wilton Brown en een kwastje kregen de planken een meer houten uitstraling.

De bierpul werd opgebouwd uit twee 15 cm taartjes, die ik eerst gevuld en gestapeld had en toen pas in de vorm sneed. Dit vond ik het engste gedeelte van de hele taart, want zou het me lukken om een beetje bierpulachtige vorm te snijden? Het lukte. Het afsmeren en bekleden ging eigenlijk best goed. Op de onderste laag maakte ik een tafelkleedje. Ik sneed uitgerolde fondant in een vierkant en maakte de blauwe ruitjes met de Diamond Design van Patchwork. Normaal maak je daarmee een ruitmotief op de zijkant van je taart. Nu drukte ik de cutter dieper in blauw uitgerolde fondant, zodat het niet alleen een imprint was, maar de ruitjes echt uitgesneden werden. Ik plakte de ruitjes op het witte vierkant en voîla….een tafelkleedje passend in het thema.

De Oktoberfest taart was gevuld met home-made-druivenjam (uit eigen oogst!!!) én vanillecrème. Het was een lekker frisse vulling. Op school werd de taart dankbaar ontvangen en er werd me gevraagd hoe lang mijn kinderen nog op school zaten, al wisten ze het antwoord vast al.  Er werden veel foto’s gemaakt van de taart door de feestgangers. Mijn kinderen stonden trots te kijken, want die taart die zoveel aandacht kreeg, had hun moeder gemaakt. Op mijn opmerking dat ik zelf de bierpul wat te groot vond in verhouding met de ondertaart, werd geopperd dat een bierpul op een Oktoberfest niet groot genoeg kon zijn, dus ook dat was oké.

Wat heb ik weer genoten van de voorbereidingen, het maken en het afleveren van de taart. Wat zal het volgend jaar vreemd zijn om niets te hoeven maken.

Tot de volgende keer!

Bianca