“Weet je waar ik nou eens zin in heb?”, vroeg mijn man vorige week. En dat bleek gewoon een pletskeskoek te zijn. Pletskeskoek is een ware Limburgse lekkernij. Pletskes zijn koekjes, dus een pletskeskoek is een koekjes-koek. Vergelijkbaar met het oer-Hollandse arretjescake, maar het ziet er toch wel anders uit. Een pletskeskoek is een metselwerkje van koekjes en boter. Afwerking is traditioneel met hagelslag.
Mijn versie is ook met koekjes en boter, maar de botercrème maak ik op basis van banketbakkersroom. Dat is veel lekkerder… Je hebt dan niet zo’n hap boter in je mond. Oorspronkelijk is het gewoon boter met poedersuiker. Vergelijkbaar dus met de botercrème 1:1, die men gebruikt om taarten mee af te smeren die met fondant bekleed worden. Daar is het goed voor, maar ik vind dat niet zo lekker als vulling. Kwestie van smaak dus. Mijn schoonmoeder maakte vroeger de pletskeskoek met pudding als vulling…vele wegen dus die naar een lekkere pletskeskoek kunnen leiden.
Recept voor de pletskeskoek
2 à 3 pakken theebiscuitjes/mariakaakjes (liefst rechthoekige, dat metselt makkelijker)
250 g roomboter
250 ml banketbakkersroom
60 g poedersuiker
75 g pure chocolade
(aardbeien)jam
koffie
(pure)hagelslag
Voor de banketbakkersroom kun je gewoon je eigen recept gebruiken, van een mix of op basis van custard. Ik maak hem het liefst van verse eieren, niet heel veel werk en zeker de moeite waard qua smaak. De bereiding ervan heb ik al eens eerder beschreven, bij de kruimelpuddingvlaai met andere hoeveelheden.
Recept banketbakkersroom
-
- 250 ml melk
- merg van 1 vanillestokje (of 1 el vanille-extract)
- 2 eidooiers
- 50 g suiker
- 1 el bloem
Breng de melk met vanille aan de kook, laat koken tot de melk omhoog komt. Draai het vuur laag en blijf roeren tot de melk weer gezakt is. Klop ondertussen de suiker met de eidooiers luchtig (circa 5 minuten), voeg de bloem toe en mix nog even goed. Giet de melk over het ei-suikermengsel en mix op de laagste stand tot het goed gemengd is. Giet terug in de pan en breng opnieuw aan de kook voor circa 5 minuten. Blijf roeren. De room is goed bij puddingdikte. Giet op een platte schaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen.
Omdat je alleen eidooiers nodig hebt, hou je dus eiwitten over. Je ziet straks wat ik daarmee gedaan heb. Nu eerst het vervolg van de pletskeskoek.
Bereiding pletskeskoek
Klop de zachte roomboter met de poedersuiker 10 minuten op. De boter wordt zalvig en bijna wit van kleur. Dan voeg je de banketbakkersroom toe. Mix kort tot de banketbakkersroom goed gemengd is. Spatel nog even goed door tot je ziet dat de crème mooi homogeen is. Verdeel nu je crème in 2 delen. Van 1 helft maak je chocoladecrème. Smelt de chocolade au bain-marie en voeg het aan de crème toe, mix even goed door tot je ziet dat het goed gemengd is. Niet te lang doormixen nu. Gebruik eventueel een spatel.
Metselen
Alleen nog even een flinke kop koffie maken en zet de jam, de crèmes, de koekjes en de hagelslag alvast klaar. Neem een mooie vierkante schaal en het metselen kan beginnen.
Het makkelijkst is om de onderste laag koekjes vast te plakken met crème op de schaal, zodat je koek niet gaat schuiven tijdens het stapelen. Leg 9 koekjes (3 x 3) op de schaal. Maak de koekjes met een kwastje goed nat met de koffie. Je kunt de koekjes ook in de koffie dopen, maar ik vind het makkelijker om ze met een kwastje nat te maken. Ze mogen flink doordrenkt zijn. Dan smeer je er een dun laagje vanillecrème op. Weer een laag koekjes, besprenkelen en een laagje chocoladecrème erop. Nog een laag met koekjes, besprenkelen met de koffie, maar nu besmeren met de jam.
Dit proces herhaal je tot je ongeveer 8 laagjes hebt. Bij mij was de bovenste laag chocoladecrème en de zijkanten heb ik met vanillecrème afgesmeerd. Niet te dik, het is wel mooi als je de koekjesstructuur er nog door ziet. Werk de bovenkant af met pure chocoladehagel. Zet je taart in de koelkast om de boter te laten opstijven. Een dag later is de pletskeskoek het lekkerst!
Gezellig met kinderen
De pletskeskoek heb ik al vaker gemaakt, meestal doe ik dat samen met de kinderen. Die vinden het heerlijk om de koekjes te stapelen en tussendoor een koekje te snoepen. Het resultaat is altijd mooi. Ik laat ze dan meestal bovenop nog naar eigen idee afwerken. En trots dat ze zijn als het af is. Succes gegarandeerd!
Macarons
Zoals je kon lezen, hield ik bij het maken van de banketbakkersroom eiwitten over. Die gebruikte ik als goed excuus om de macaron nog eens te oefenen. Zoals je misschien nog weet, heb ik onlangs een workshop macarons gedaan. In mijn blog schreef ik toen al dat ik ze thuis ook nog moest oefenen zónder het toeziend oog van Rita. Bij deze heb ik dat dus gedaan. Ze zijn gevuld met chocoladecrème (over van de pletskeskoek). Ik moet mijn oven nog een beetje leren kennen, want ze kwamen niet helemaal goed uit de oven. Wel de eerste lading, die ging heel goed, al gaarden de macarons die het meest rechts in de oven lagen wat langzamer dan de rest. De tweede en derde lading vertoonden toch wat scheuren en hadden niet zulke mooie voetjes meer. Ik bakte ze op 130 °C, ongeveer 23 minuten. Volgende keer eens met de temperatuur en duur stoeien. Kortom: de macaron heb ik nog niet helemaal in de vingers. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.
Ik hoop dat ik jullie weer geïnspireerd heb met de pletskeskoek en macarons. Tot snel maar weer!
Bianca