Pompoen vreugde

Van pompoenzaadje tot gebak.

950

Pompoenvreugde

Van pompoenzaadje tot gebak, dat dekt zo’n beetje de lading wel. Want de vreugde begon met één pompoenzaadje, die ik overigens niet zelf gezaaid had, maar ontving als klein plantje. Mijn schoonmoeder weet dat ik graag moestuinier, dus ze nam maar graag het plantje aan van haar buurvrouw om aan mij door te geven. Het mocht op de vensterbank om zich te ontwikkelen nadat ik ‘m verpot had naar een wat groter potje. Toen ik mijn tomaten ging afharden -dat is overdag buiten en ’s avonds weer naar binnen- , deed de pompoen gezellig mee. Na de IJsheiligen in mei mocht het dan definitief naar buiten. Toevallig had ik in onze voortuin een nieuw stukje tuin aangelegd, vol in de zon. In de wetenschap dat een pompoen een gigantisch grote plant wordt, leek mij dit de perfecte plek voor het nog jonge plantje. Dat bleek ook zo te zijn. Pompoen ontwikkelde zich met prachtige lange ranken en enorme bladeren.

Vreugde voor iedereen

Dagelijks bleven wandelaars stilstaan bij onze voortuin, zich afvragend wat hier groeide. Als ik de ranken bijknipte om de plant binnen onze tuin te houden, gaf ik maar wat graag, en vol trots, uitleg aan voorbijgangers. Na de enorme groeifase van rank en blad, begonnen zich kleine pompoentjes te ontwikkelen. Het was een dagelijks onderwerp van gesprek voor buren, voorbijgangers en onszelf. Buren vroegen voorzichtig wat ik met de pompoenen zou gaan doen. Steevast was mijn antwoord “eentje voor onszelf en de rest weggeven, want eigenlijk vinden we pompoen helemaal niet zo lekker”. Lang voordat de pompoenen volgroeid waren, had ik ze al uitgedeeld. Voor de zekerheid had ik op een briefje geschreven aan wie ik allemaal een pompoen beloofd had, zodat ik me niet zou vergissen als ze geoogst konden worden.

Oogst en uitdelen

Gedurende de zomer werden de pompoenen groter en groter, ze kregen meer kleur en de ranken werden dor. Het moment van oogsten kwam dichterbij. Nog steeds bleven wandelaars stilstaan om te kijken. Een oma maakte zelfs foto’s van haar kleinkind tussen de pompoenen. Ik genoot van de aandacht die mijn pompoenen kregen. Eind september waren ook de steeltjes dor en besloot ik te oogsten. Ik belde bij de buren aan zodat iedereen een exemplaar kon uitzoeken. Uiteraard zou de grootste voor onszelf zijn. Iedereen was enthousiast, en recepten werden uitgewisseld. Eén van die recepten zal ik hier uitwerken, want stiekem vind ik pompoen nu toch wel lekker.

Eindelijk gebak

Hoe leuk was het dat in Mjamtaart nr 69 recepten voor baksels met pompoen voorbij kwamen. Die heb ik uiteraard gemaakt. Allereerst de pompoenkoekjes, hiervoor had ik 200 gram pompoen nodig. Daarna de pompoencake, hiervoor had ik 150 gram pompoen nodig. en daarna het recept van een buurvrouw voor pompoenpannenkoekjes waarvoor ik 500 gram pompoen nodig had. Als je bedenkt dat de pompoen die ik voor onszelf gehouden had 9,6 kg was, begrijp je dat ik nog heel wat over hield. Dit heb ik ingevroren, deels in porties van 150 gram pompoenpuree, en deels in porties van 500 gram rauwe pompoenblokjes. Zo kan ik nog eens wat lekkers bakken en hoeven we niet alles achter elkaar op te eten. En omdat ik de pompoen uitgehold had, konden we ook nog eens een leuke Halloween versiering maken.

Recept pompoenpannenkoekjes

De buurvrouw van wie ik dit recept kreeg, had de dag nadat ze een pompoen gekregen had, meteen de pannenkoekjes gemaakt en ze kwam er een paar brengen om te proeven. Heerlijk vonden we ze, dus ik was heel blij dat ze het recept met me wilde delen en ik mag het weer met jullie delen. Vandaag maakte ik ze zelf, en o o o wat zijn ze lekker.

Ingrediënten:
500 gr in blokjes gesneden pompoen
2 eieren
1 tl kaneelpoeder
100 ml melk
200 gr bloem
1 el bakpoeder
3 el suiker
1 el zonnebloemolie
snufje zout
(optioneel: 50 gr rozijntjes)

Bereiding:

  • Kook de pompoenblokjes ongeveer 20 minuten in ruim water met een snuf zout. Giet af en laat uitlekken. Pureer ze daarna tot een gladde massa. 
  • Voeg nu de overige ingrediënten toe en roer tot een dik beslag. Het beslag moet als Amerikaans pannenkoek-beslag lijken, dus een beetje dikker dan Nederlands beslag.
  • Als je rozijntjes wil, kun je die nu toevoegen.
  • Verhit wat olie in een pan en schep wat beslag er in. Bak de pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin.

Eet smakelijk!

Bianca
Meer leuke recepten op Bianca’s recepten pagina