Pruimenvlaai met port

Een stukje genot

1739

Pruimenvlaai met Port. Een heerlijk stukje genot met een warme terugblik naar vorig oogstjaar. Afgelopen weekend was ik jarig en ik maak graag zelf het gebak. Een paar jaar geleden was dat veelal een mooie taart in een bepaald thema, maar eigenlijk vind ik vlaai maken veel leuker. En lekkerder. Het liefst verwerk ik dan oogst uit eigen tuin. Misschien zit het tussen de oren, maar ik ben van mening dat je echt proeft dat het van eigen bodem is. Wellicht het vleugje liefde dat zo meegebakken wordt? In ieder geval ging ik dus aan de bak voor mijn verjaardag.

Verjaardagsgebak

Dit jaar tel ik alweer 53 winters jong, en al vier ik mijn verjaardag niet uitgebreid, het is toch wel leuk als er bezoek komt. En dat bezoek wil ik dan graag wat lekkers
voorschotelen. Zo maakte ik dit jaar een eenvoudige marmercake, een oliebollencake, een vlaai die deels kersen en deels bosvruchten werd en een pruimenvlaai met port, de hoofdrolspeler van deze blog. Naast het gebak, maakte ik een grote pan Hongaarse goulash in de slowcooker, voor diegene die rond etenstijd nog aanwezig was, die kon dan gezellig een hapje mee eten.

Pruimenvlaai met port

Zelf heb ik geen pruimenbomen, maar mijn tante wel. Eind augustus appte ze me of ik weer pruimen wilde. Graag natuurlijk, dus ging ik naar haar toe en samen plukten we het blauwe goud van de bomen. Het was een mooie oogst. Gezellig om samen te doen. Met een behoorlijk volle mand keerde ik huiswaarts. Ik maakte ze schoon, ontdeed ze van de pitten en verdeelde ze in porties van 500 gram in diepvrieszakjes. Voor deze vlaai heb ik één zo’n zakje uit de diepvries gehaald en in de koelkast laten ontdooien. Hieronder volgt het recept hoe het uiteindelijk een heerlijke vlaai werd.

Ingrediënten voor de vulling:
500 gram pruimen (ontpit)
2 el Port
1 vanillestokje
125 gr suiker
1 el custardpoeder (+2 el water)

Bereiding van de vulling:

  • Breng de pruimen aan de kook met de suiker en 1 á 2 el water (of met het vocht dat tijdens het ontdooien vrij komt, zoals ik deed). Voeg het merg van het vanillestokje toe en laat ook het stokje zelf meetrekken.
  • Laat het geheel ongeveer een kwartiertje koken, tot de pruimen zacht zijn. haal het vanillestokje er uit en pureer de pruimen tot moes.
  • Maak een papje van 1 el custardpoeder en 2 el water. Voeg dit al roerend aan de pruimenmoes toe. Laat het nog enkele minuten pruttelen.
  • Draai het vuur uit en voeg de 2 el port toe. Roer even door en laat de moes nu afkoelen.

De vlaaibodem

In de tijd dat de moes staat af te koelen, maak je de bodem. Het recept van de bodem heb ik al eens eerder beschreven in andere blogs, het is zo’n fijn recept dat ik hem telkens weer gebruik. Kijk maar eens bij de blog over de superheerlijke kruimelpuddingvlaai of wat dacht je van de kersenvlaai met laagje pudding?

Ingrediënten voor de bodem:
200gr bloem
2el suiker
2el zonnebloemolie
15gr zachte roomboter
100ml lauwwarme melk
1 zakje instant gist (7gr)
2gr zout (paar snufjes)
1 eidooier (bewaar het eiwit nog even, dit heb je straks nog nodig)

Bereiding van de bodem:

  • Meng het zout met de bloem en maak een kuiltje in het midden.
  • Doe de gist in het kuiltje samen met de suiker.
  • Voeg nu de lauwwarme melk toe. Daarna de olie, boter en de eidooier. Het eiwit dek je af en zet je even in de koelkast tot gebruik.
  • Roer vervolgens steeds wat bloem door het midden tot alles goed gemengd is. Voeg evt. nog wat bloem toe als je merkt dat het deeg te nat blijft.
  • Kneed tot een soepel deeg.
  • Vorm een bal en laat afgedekt onder een plastic folie op kamertemperatuur rijzen. Minimaal een half uur!

De vlaai maken

Voor het maken van de vlaai heb je nog amandelschaafsel nodig en het eiwit dat je in de koelkast had gezet.

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Vet een vlaaivorm van 25 cm doorsnede in en bestrooi met bloem.
  • Klop het teveel aan bloem er weer uit, zodat nog een dun filmlaagje over blijft.
  • Druk de lucht uit het deeg, rol uit en bekleed je bakvorm. snijd overstekend deeg er af.
  • Prik een paar gaatjes in de bodem. Vul met de pruimenmoes.
  • Bestrijk de rand van de vlaai met het eiwit en bestrooi met het amandelschaafsel.
  • Bak de vlaai nu op 160 gr C in ca. 30 minuten af.
  • Laat de vlaai 10 minuutjes in de bakvorm afkoelen en los hem dan. Laat verder volledig afkoelen.

Serveer voor wie het wil met een toefje slagroom. Een heerlijk stukje genot op je bordje.

Bianca!
Bianca’s receptenpagina

NB: Port is lekker zoet van smaak, dit komt doordat ze wijnalcohol toevoegen tijdens het proces. Hierdoor bevat port veel restsuikers. Door portwijn te versterken krijg je een zoete en alcoholrijke wijn (percentage 18 á 20 procent). Door het bakken vervliegt de alcohol grotendeels, maar de zoete smaak verrijkt deze pruimenvlaai.