The art of the Confectioner

Waar ik bij een eerste indruk meteen al blij van wordt, zijn de vele stap voor stap en mooie grote foto’s die in het boek staan!

1305

Door Ria de Kleijn – Het boek heeft een royaal formaat met een luxe harde kaft, waar een extra papieren kaft omheen zit. Waar ik bij een eerste indruk meteen al blij van wordt, zijn de vele stap voor stap en mooie grote foto’s die in het boek staan. De schrijver is zeer enthousiast in het overbrengen van zijn passie en geeft volop tips en variaties aan in zijn beschrijvingen. Na de introductie, waarin een stukje historie van suiker beschreven wordt, volgt uitleg over materialen, ingrediënten en overige termen. In het boek worden de volgende methodes van suiker verwerken beschreven: Pastillage-technieken, suikergieten, suikertrekken en suikerblazen. Daarnaast worden nog enkele trends beschreven en volgt een hoofdstuk met tips om aan wedstrijden deel te nemen, wat ik ook erg interessant vond om te lezen.

Veel van de samengestelde showstukken die in het boek te vinden zijn, zijn bedoeld om opgesteld te worden bij buffetten in hotels of horeca of om naast een taarten opstelling neer te zetten. Maar je kunt genoeg (deel-) technieken uit het boek halen, die je ook kunt toepassen op een taart zoals: bloemen, strikken, dieren, vruchten, test_convectionerstenen, koraal, etc. Het boek heeft mij in elk geval geïnspireerd. De benadering van de technieken is divers, zodat er altijd wel een methode bijstaat die bij je past. Zo staan er twee verschillende pastillage recepten in voor het lichte en zware werk, drie methoden om stukken in elkaar te zetten en wordt voor het suikergieten, -trekken en -blazen, zowel de methode met kristalsuiker als de methode met isomalt uitgelegd. Achter in het boek staan nog vierenveertig sjablonen om de kunstwerken te kunnen maken. De uitgebreide index achter in het boek maakt het terugzoeken prettig.

Persoonlijk denk ik dat het boek sneller door de wat meer gevorderde taartenmakers gekocht zal worden, die op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen, maar voor de fanatieke beginner is dit boek ook zeker de moeite waard.

Titel: The art of the Confectioner – sugarwork and pastillage
Auteur: Ewald Notter
Uitgever: John Wiley and Sons inc.
ISBN-10: 0470398922
ISBN-13: 9780470398920
Aantal pagina’s: 368
Aantal projecten: 50+
Verkrijgbare talen: Engels en Duits
Adviesprijs: €83,99
Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot uitdagend