Wedding Cakes by Design

Als het in het Engels geschreven boek door de brievenbus valt, klinkt er geen zware dreun. Het is een redelijk dun boek, waarvan het uiterlijk meteen opvalt. Anders dan de meeste taartdecoratie boeken geen glimmende fotokaft, maar een geschilderd bloemstuk op reliëfkarton.

1149

Door Yvette Hoekstra – Een groot voordeel hiervan is dat daardoor het boek mooi open komt te liggen wanneer je eruit werkt. Een nadeel is dan wel dat je goed moet uitkijken dat je het boek niet op een vochtig aanrecht of werkblad legt.

Er staan eenentwintig ontwerpen in het boek, waarvan zes van Stephen Benison zelf en de overige vijftien gemaakt door andere iconen uit de suikerwereld. Variërend van Lindy Smith en Marion Frost tot de voor mij onbekende Javier Mercado. Het overgrote deel van de taarten uit het boek zijn gedecoreerd met bloemen, als bloemstuk, gestempeld en als geschilderd motief. Alleen het project van Lindy Smith wijkt daarvan af door het gebruik van taartsieraden, een kleurrijk geheel van kralen op ijzerdraad.

Elke taartontwerper neemt twee pagina’s in beslag. Aan de rechterkant een duidelijk paginavullende foto van het resultaat, aan de linkerkant een uitleg stapsgewijs, bijgestaan door gemiddeld zo’n vier à vijf foto’s. De uitleg in tekst is eenvoudig, het begint met een lijst waar al het benodigde materiaal en gereedschap in staat. De tekst daarna is in blokken verdeeld en door nummers gelinkt aan de foto’s, iets wat ik zelf een groot voordeel vind.

Uiteraard wordt er veel gebruik gemaakt van de uitstekers van Stephen Benison, al kun je ook improviseren met andere uitstekers die je in huis hebt. Dat geldt ook voor de andere designs, als je ze precies wilt namaken, dan zul je waarschijnlijk veel extra materiaal aan moeten schaffen. Maar met een klein beetje creativiteit kun je die uitgave vermijden.

De foto’s hadden van mij iets duidelijker gemogen, Stephen Benison maakt veel gebruik van een donkergrijze, gestippelde ondergrond, waardoor sommige uitstekers compleet wegvallen. Ook hadden meer foto’s per pagina een duidelijker beeld gegeven van de details. Bij het maken van de pioenroos (“High Society”) liep ik al snel vast op het aantal blaadjes per laag, op de foto was het lastig te zien en de beschrijving gaf ook geen opheldering. De bijbehorende lelietjes van dalen heb ik niet gemaakt, die waren op de foto zo klein dat me niet helder werd hoe ik ze in elkaar moest zetten.

Het boek sluit af met een aantal pagina’s voorbeelden en mallen die eerder in het boek gebruikt zijn en verschillende recepten voor botercrème, royal icing en Mexican-/flowerpaste. Er staan geen recepten in voor het bakken van de taarten zelf, het gaat puur om het decoreren.

De recepten zien er op het eerste gezicht makkelijk uit. Om te testen of dat klopt heb ik het recept voor Mexican paste opgevolgd. Dit kwam goed van pas tijdens het maken van eerder genoemde pioenroos. En inderdaad, het maken van de paste is net zo simpel als het kleine stukje tekst doet denken.

Voor de beginnende bakker/-ster is het boek minder geschikt. Het geeft goede voorbeelden en ideeën, maar gaat er toch vanuit dat je al enige ervaring hebt, zeker bij de beschrijving van de bloemstukken. Het is eigenlijk een vereiste om genoeg kennis van bloemen te hebben, vanwege de onduidelijkheid van de kleine begeleidende foto’s. Kortom: Het is een leuke inspiratiebron, maar je moet zelf voldoende techniek in huis hebben om de projecten uit te kunnen voeren.


Titel: Wedding Cakes by Design
Auteur: Stephen Benison en gast auteurs
Uitgever: Stephen Benison/Sugar Artistry
ISBN-10: 0954828216
ISBN-13: 978-0954828219
Aantal pagina’s: 52
Aantal projecten: 21
Verkrijgbare talen: Engels
Adviesprijs: €12,95
Moeilijkheidsgraad: uitdagend tot moeilijk