Zwitserse room

In deze uitgebreide blog deelt Bianca maar liefst twee recepten met je! Ze legt uit hoe je Zwitserse room maakt en hoe je hiermee overheerlijke aardbeien gebakjes maakt.

4166

In maart maakte ik een taart die o.a. gevuld was met Zwitserse room. Die maak ik from scratch en is zo ontzettend lekker. Als er dan wat over is, dan vries ik dat natuurlijk in. Want er komt altijd een moment dat ik iets kleins wil maken waarvoor het dan net genoeg is. Zoals vandaag. Ik had nog een paar plakjes bladerdeeg liggen, kon ik die ook mooi op maken.

 

Benodigdheden voor het 4 gebakjes:
4 bladerdeegplakjes
250ml slagroom
2el suiker
1 zakje slagroomversteviger
250ml Zwitserse room (scroll verder naar beneden voor dat recept)
25gr pure chocolade
2 gelatineblaadjes
Verse aardbeien in plakjes

Ik stak rondjes uit de bladerdeeg en bakte die af in ca. 15minuten op 220graden. Uiteraard veel gaatjes prikken in het bladerdeeg, anders krijg je van die opgebolde bodems, waar je niets mee kunt (behalve zo op eten). Dat is me al eens gebeurt. Toen wilde ik tompoezen maken, maar vergat dus te prikken. Ik heb ze toen maar zo goed en zo kwaad als ging doorgesneden en gevuld met Zwitserse room (hetzelfde recept als hieronder). Ze zagen er niet uit, maar smaakten desondanks toch heel erg goed. Afin: ik had dus geleerd dat je ALTIJD met een vork gaatjes moet prikken in je bladerdeeg.

De bodems helemaal laten afkoelen voor dat je verder gaat. De Zwitserse room goed door spatelen als ie ontdooit is, want anders ziet het wat korrelig/geschift uit. Ik had een restje van ongeveer 250ml, dus heb nog 2 gelatineblaadjes gebruikt. Gebruik kookringen en acetaatfolie langs de rand om mooie strakke gebakjes te maken. Onderin leg je een bladerdeegbodem. Rondom plaats je plakjes aardbei. De gelatine week je in koud water en met aanhangend vocht laat je het oplossen in een pannetje op het vuur. Goed door de room spatelen. Giet de Zwitserse room in de kookring. De aardbeien worden nu tegen de rand gedrukt. Zet weg in de koelkast voor minimaal 4 uur.

Klop de slagroom op met suiker en slagroomversteviger. Verdeel de slagroom halverwege de koeltijd over de gebakjes en vul tot de rand van de kookring. Strijk glad met een spatel. Zet weer koel weg voor de resterende tijd. Doe de slagroom die je over hebt in een spuitzak met bv spuitmondje 1M. Smelt pure chocolade au bain-marie en vul een cornetje. Een cornetje kun je zelf vouwen van bakpapier, maar je kunt natuurlijk ook een (klein) spuitzakje gebruiken. Spuit wat streepjes op de gebakjes. Verwijder de kookringen en spuit nog een toefje slagroom op elk gebakje. Smullen maar!

Maar nu het recept voor de Zwitserse room. Zwitserse room is banketbakkersroom en slagroom in de verhouding 2:1. Dus 2 delen banketbakkersroom en 1 deel slagroom. Je kunt je eigen recept voor banketbakkersroom gebruiken (eventueel een mix als dat jouw favoriet is). Maar zoals gezegd maak ik hem graag zónder pakjes en poedertjes. Het is niet moeilijk. Ik maak altijd 250ml banketbakkersroom en heb dan dus nog 125ml slagroom nodig. Wat teveel is, vries ik in.

Benodigdheden Zwitserse room:
250ml volle melk
1el vanille-extract
2 eidooiers
50gr suiker
1el bloem
125ml slagroom

Breng de melk aan de kook met de vanille. Je kunt ook het merg van één vanillestokje gebruiken. Je krijgt dan van die mooie spikkeltjes in de banketbakkersroom. Wil je dat niet, kies dan voor vanille-extract. Roer regelmatig om velvorming tegen te gaan. Laat de melk zachtjes koken. Tot dat de melk omhoog komt in de pan, roer tot de melk weer gezakt is.

Ondertussen klop je de eidooiers crème-achtig (duurt ca. 4 à 5minuten), voeg dan de bloem toe en klop nog even door tot je ziet dat de bloem goed opgenomen is.

Giet dan de hete melk op de crème. Mix tot het goed verdeeld is en giet het terug in de pan. Blijf roeren met een spatel. Het is belangrijk dat je eerder al de melk in de pan omhoog had laten komen, want anders gebeurt het je nu met de pudding en heb je kans dat het óf overkookt óf je een schuimlaagje er op krijgt en dus geen mooie gladde room. De banketbakkersroom laat je ongeveer 5 minuutjes zachtjes doorkoken en blijf roeren. Je ziet de room dikker worden. Vla-dikte is goed.

Stort de banketbakkersroom op een platte schaal uit en dek af met vershoudfolie. Het koelt sneller af als het op een platte schaal ligt. Laat het volledig afkoelen voor je verder gaat!

Klop de slagroom stijf (geen suiker of slagroomversteviger nodig deze keer). Spatel de slagroom door de banketbakkersroom. En…. je Zwitserse room is klaar.

Tot de volgende keer!

Bianca Smeets

Bianca’s Bakery